Anteckningar från kriget

MARGUERITE DURAS [1914–1996] föddes i Indokina av franska föräldrar. Hennes författarskap präglades starkt av uppväxttiden, liksom av hennes engagemang i motståndsrörelsen under andra världskriget. Duras utgivning – som omfattade över femtio romaner och pjäser – gör henne till en av efterkrigstidens mest betydande franska författare.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Anteckningar från kriget
För/efterord: 
Sophie Bogaert & Olivier Corpet
Översättning: 
Else Marie Güdel, Suzanne Skeppström, Magdalena Sørensen & Marianne Tufvesson
Originaltitel: 
Cahiers de la guerre et autres textes
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Melissa Szeto
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2011-10-07
Antal sidor: 
352
Format: 
110 x 178 mm
ISBN: 
978-91-7499-010-2 (poc)
978-91-86021-11-5 (inb)

Marguerite Duras • Anteckningar från kriget

I Anteckningar från kriget samlas Duras legendariska anteckningsböcker från krigsåren, de som också låg till grund för hennes viktigaste romaner. Hon berättar om förlusten av sitt första barn, om sin brors död, engagemanget i motståndsrörelsen, om sin man Robert Antelmes deportation och om sonen Jeans födelse.

Här strålar Duras karakteristiska, sträva exakthet, hennes malande besatthet, nakna nyfikenhet och stränghet Duras stil i sin ursprungligaste form.

»Hon skär genom allt. Hon drivs av ett nästan djävulskt behov av att benämna saker om det så är smärtsamt, skamligt, outhärdligt, skandalöst.« | Åsa Beckman, Dagens Nyheter

»Författaren som blickar tillbaka har ersatts av en samling röster, bilder, ord ur det förflutna som tas fram eller väcks till liv i ett ständigt närvarande nu.« | Steve Sem-Sandberg, Svenska Dagbladet

»Skönheten och svärtan alldeles invid varandra. Som alltid hos Duras.« | Therese Eriksson, Arbetarbladet