Moderato cantabile

MARGUERITE DURAS [1914–1996] föddes av franska föräldrar i Gia Dinh, nära Saigon i nuvarande Vietnam. Hennes författarskap – som omfattar över femtio romaner, dramer, filmmanus och essäer – präglades starkt av uppväxten i Franska Indokina, men också av engagemanget i motståndsrörelsen under andra världskriget. Med sin unika stil, och få men stora, komplexa teman, är Duras efterkrigstidens kanske mest betydande franska författare.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Moderato cantabile
För/efterord: 
Kristoffer Leandoer
Översättning: 
Marianne Lindström
Originaltitel: 
Moderato cantabile
Författarporträtt: 
© Collection Jean Mascolo
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Jeanne Moreau
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-08-10
Antal sidor: 
80
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-748-4 [inb]
978-91-7499-749-1 [e-bok]

Marguerite Duras • Moderato cantabile

På ett kafé mördas en kvinna av sin älskare och dör i dennes armar. I skaran människor nära händelsen finns Anne Desbaresdes, vars pojke tar pianolektioner i samma hus.

Anne, sysslolös och uttråkad hustru till den rikaste mannen på orten, påverkas mycket starkt av tragedin och måste gång på gång återvända till kaféet. Där träffar hon ett annat vittne till mordet, Chauvin, en av hennes mans anställda. Under stora intag av rött vin samtalar de om vad som kan ha hänt det unga paret – och varför han sköt henne. Långsamt märker de hur krafter som hotar deras jämvikt tar dem i sitt våld.

Moderato cantabile är en knivskarp och känslosam roman, där scener och landskap reflekterar personernas inre liv. När boken kom ut [1958] sålde den i över en halv miljon exemplar och blev startskottet till Marguerite Duras riktigt breda karriär.

I översättning av Marianne Lindström och med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Kristoffer Leandoer.

»En romantext som inte bör dissekeras, utan slukas.« | Hanna Nordenhök, Expressen

»Bra författare skapar egna platser, och Duras-landet är mer ett mentalt tillstånd än en geografisk yta på jordklotet. Här rör sig människorna som i en koreografisk dans mot och ifrån varandra.« | Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

»Fantastisk, gripande & stark!« Betyg 5 av 5 | Jennies boklista

»Blandningen av erotik och död strömmar som en flod genom Marguerite Duras verk och slukar allt i sin väg.« | Leslie Garis, New York Times