Minnen av vatten

EMMI ITÄRANTA [f. 1976] är en finsk författare bosatt i Canterbury i England. Minnen av vatten har belönats med både Kalevi Jäntti-priset och Nuori Aleksis-priset och gjort succé världen över. Minnen av vatten är Emmi Itärantas debut. En engagerande, lyrisk och intensiv roman om en framtid som ter sig alltmer möjlig.

Emmi Itärantas hemsida

Titel: 
Minnen av vatten
Översättning: 
Camilla Frostell
Originaltitel: 
Teemestarin kirja
Författarporträtt: 
Heini Lehväslaiho
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Fantasy & Science fiction, Översatt skönlitteratur, Tonår & Unga vuxna
Recensionsdag: 
2017-05-06
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-579-6 [inb]
978-91-7701-580-2 [e-bok]

Emmi Itäranta • Minnen av vatten

Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa. Också över Skandinaviska Unionen, som ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian.

Här, långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det medför stort ansvar och djupa hemligheter. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. Som den naturliga källa Norias far har hand om – källan som förser hela Norias by med vatten.

Men hemligheter förblir sällan hemligheter. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes by. Och när vatten i allt högre grad blir en bristvara tvingas Noria välja mellan att slåss och att skydda sig själv, mellan kunskap och släktband.

»Emmi Itärantas lyriska stil gör hennes dystopiska berättelse till ett vackert utforskande av miljöetik och ritualens makt.« | The Washington Post

»En poetisk och melankolisk debut.« | Adam Roberts, The Guardian