Alla är vi stora romaner

ERIK BECKMAN [1935–1995] debuterade 1963 med diktsamlingen Farstu. Han var även verksam som prosaist, dramatiker, essäist och kritiker.

Erik Beckman-sällskapet

Läs ett smakprov...
Titel: 
Alla är vi stora romaner
För/efterord: 
Malte Persson
Författarporträtt: 
Göran Zachrison
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Göran Zachrison
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Litteraturvetenskap
Utgivningsdag: 
2009-11-06
Antal sidor: 
360
Format: 
127 x 200 mm
ISBN: 
978-91-8602-118-4 [mb]

Erik Beckman • Alla är vi stora romaner

Kan man skriva dikt om en Volkswagen? Finns det humor i Sverige? Vad är realism?

En viktig del av Erik Beckmans särpräglade författarskap utgörs av hans litteratur- och musikkritik. Här bryter sig konsten in i vardagen och vardagen in i konsten. Mozart ringer en förmiddag upp svenska folket. Gustaf Fröding ror i samma eka som Gustav Mahler. Guinness Rekordbok är bra poesi. Karl XII är det inte.

»Enligt en estetisk teori (min egen) är varje perfekt formulering samtidigt komisk«, skriver Beckman.

I denna bok presenterar Malte Persson ett större urval av Beckmans kritiska texter. Här finns recensioner av allt från Lars Norén till Bach till Sveriges kommunikationer. Men också kulturkritiska debattinlägg, personliga konstnärsporträtt och avslutningsvis ett matrecept. Allt präglat av Erik Beckmans oefterhärmliga stil och bestämda konstnärliga uppfattningar.

»Det som gör denna skräcködla till kritiker så läsvärd och njutbar är att han behandlar kritiken som en litterär genre. Det är inte vad Beckman tycker utan hur han skriver som är huvudsaken. Han dömer genom sin stil.« | Magnus William-Olsson, Aftonbladet

»Denna starkt stimulerande och ännu verksamma litteraturkritik har nu Malte Persson ställt samman i volymen Alla är vi stora romaner. Med sina redaktörsintroduktioner och sitt tematiserade upplägg har det blivit en föredömlig utgåva.« | Tomas Forser, Göteborgs-Posten