Arkaiskt jordbruk

RADUAN NASSAR [f. 1935] är en brasiliansk författare, som fått ett sensationellt genomslag på senare år i och med att hans verk för första gången översatts till engelska. Romandebuten Arkaiskt jordbruk [Lavoura arcaica] utkom 1975 och följdes tre år senare av Ett glas vrede [Um copo de cólera, 1978], som båda fick ett översvallande mottagande. Trots detta satte Nassar redan 1984 punkt för den egna författarbanan, för att i stället ägna sig åt jordbruk. 2016 tilldelades han Camões pris, den mest prestigefyllda utmärkelsen för portugisiskspråkiga författare.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Arkaiskt jordbruk
Översättning: 
Örjan Sjögren
Originaltitel: 
Lavoura arcaica
Författarporträtt: 
Klaus Mitteldorf
Omslagsdesign: 
Lars Sundh & Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-04-07
Antal sidor: 
176
Format: 
120 x 185 mm
ISBN: 
978-91-7701-681-6 [inb]
978-91-7701-682-3 [e-bok]

Raduan Nassar • Arkaiskt jordbruk

Andre växer upp på en liten gård på den brasilianska landsbygden, i en värld där villkoren dikteras av en sträng och gudfruktig fader som skoningslöst påtvingar familjen sin religiösa nit. Rädslan för fadern blir en ständig följeslagare för Andre. Inte blir det lättare av att han börjar hysa skamliga känslor för sin syster Ana. Till slut är flykten den enda möjlighet som återstår.

Arkaiskt jordbruk är en lyrisk och sensuell uppväxtskildring där Bibelns och de klassiska myternas symbolvärld på ett subtilt sätt ramar in huvudpersonens psykologiska och sexuella uppvaknande, den slingriga väg där individen oupphörligt slits mellan plikt och frihet, tradition och förnyelse, kropp och själ.

Den brasilianske författaren Raduan Nassars debutroman har blivit en modern klassiker. Här i svensk översättning av Örjan Sjögren.

»Hur ofta lever nyutkomna översättningar av ›ett bortglömt geni‹ upp till hajpen? Här är i alla fall ett exempel som gör det: Raduan Nassar.« | Times Literary Supplement

»Ett mästerverk, helt exceptionellt. Jämnar marken med allt.« | Die Zeit