Ek

FRIDA ANDERSSON JOHANSSON [f. 1975] är en svensk författare och journalist, vars två spänningsromaner – Dränkt och Ek – har hyllats av kritikerna och nått en stor läsekrets. Hon bor med man och två barn i ett radhus i Segeltorp söder om Stockholm.

 

 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Ek
Författarporträtt: 
Elin Parmhed
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Joyce Nelson / Shutterstock.com, 2020
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-07-14
Antal sidor: 
368
ISBN: 
978-91-7893-061-6 [inb]
978-91-7893-062-3 [e-bok]

Frida Andersson Johansson • Ek

1625. Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.

I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen.

När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.

Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö…

»Frida Andersson Johansson visar med Ek att svenskskriven skräck är en genre att räkna med och att hon är beredd att ta täten i det sammanhanget.« Johannas deckarhörna

»En välskriven skräckis, placerad i en miljö som förhöjer läsupplevelsen ytterligare. Betyg: 4 av 5!« Läsa och lyssna

»Ett mysterium att uppslukas av.« Bokhyllan i skuggan

»Frida Andersson Johansson har vävt en suggestiv och otäck skräckhistoria.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter