Osynlig man

RALPH ELLISON föddes 1914 i Oklahoma City. Efter att ha utbildat sig vid Tuskegee University flyttade han år 1937 till New York, där han bodde under större delen av sitt liv. Osynlig man var den enda roman han publicerade. Han avled 1994.

Titel: 
Osynlig man
Originaltitel: 
The Invisible Man
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-10-31
Antal sidor: 
592
ISBN: 
978-91-8023-455-9 [inb]
978-91-8023-456-6 [e-bok]

Ralph Ellison • Osynlig man

En ung svart man lämnar på 1940-talet den rasistiska södern och reser till New York. Men även i den upplysta storstaden möter han verkliga och uppdiktade gränser för vad han kan göra och vem han kan vara. Människorna han möter ser bara hans yttre och förstår bara vad de redan tror sig veta. De speglar sig i sina föreställningar om honom och talar med någon helt annan.

Den ena surrealistiska situationen efter den andra gör mannen alltmer diffus för honom själv: han blir i praktiken osynlig. Äcklad av en värld som är lika mardrömslikt psykotisk som den där han växte upp drar han sig undan till en jordhåla, som han inreder och gör till sitt hem. Där, i ljuset från tjuvkopplad elektricitet, kan han börja söka sin identitet.

Osynlig man från 1952 är en av grundpelarna i USA:s svarta litteratur, ett storverk som utmanar gränserna för såväl romankonsten som för läsarens föreställningsvärld.

»En amerikansk klassiker. En av det svarta Amerikas mest originella röster.« The Times