Leslie Kaplan är född 1943 i New York, men uppväxt och bosatt i Paris och skriver på franska. Som många andra franska intellektuella började hon arbeta på fabrik 1968. 1982 debuterade hon med diktsamlingen L'excès l'usine (Överflödet fabriken). Förutom poesi har hon skrivit romaner, dramatik och en mängd essäer om litteratur, film, psykoanalys och filosofi.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Överflödet - Fabriken
Översättning: 
Jenny Högström
Originaltitel: 
L'excès-l'usine
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2005-12-01
Antal sidor: 
122
Format: 
200 x 130 x 20 mm
ISBN: 
978-91-85453-10-8 (inb)

Leslie Kaplan • Överflödet - Fabriken

Överflödet fabriken är likt en graviditet uppdelad i nio avdelningar (»kretsar«) och utgör en poetisk undersökning av fabriken; fabriken betraktad som ett eget universum, som tid, rum, språk och liv. Det är en hotfull realitet som framstår som både ogripbar och obegriplig. Det feminina jaget i diktsamlingen lämnar plats för ett passivt men observerande »man« och det egentliga subjektet är fabriken som blir föremål för objektiva beskrivningar i korta men suggestiva prosastycken. I boken ingår ett avslutande samtal mellan Leslie Kaplan och Marguerite Duras.

»Sällan hittar man en bok som skildrar världen så fullständigt nytt. Detta är på en och samma gång en spröd diktsvit om människans villkor och en flammande rapport från franska fabriksgolv.« | Stefan Jonsson, Dagens Nyheter

»...som skildring av industrialismens nav, saknar Kaplans bok sitt motstycke.« | Jesper Olsson, Svenska Dagbladet