Pansarkryssaren

MOLLY JOHNSON  [1931-2016] föddes i Hofors och debuterade som 24-åring med romanen Pansarkryssaren [1955], som möttes med stor uppmärksamhet av kritiker och läsare. Hennes texter lyfter frågor om förhållandet mellan människan och tungt kroppsarbete. Hon deltog i möten med idéburna rörelser som djupläste författare som Carl Jonas Love Almqvist och Fredrika Bremer, och hon umgicks med bland andra Hagar Olsson. 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Pansarkryssaren
För/efterord: 
Anneli Jordahl
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2019-03-15
Antal sidor: 
88
ISBN: 
978-91-7499-316-5 [POD]

Molly Johnson • Pansarkryssaren

Ett tungt stridsfartyg pressar sig uppför ån i dimman mellan fabrikslängorna och ankrar vid betongbron framför Grusvikens järnverk. Molly Johnson skrev sin debutroman Pansarkryssaren [1955] efter att ha sett Sergei Eisensteins film Pansarkryssaren Potemkin. Hennes roman växer fram som en expressionistisk legend om den orättvisa fördelningen mellan de som äger och de som producerar – den är något så udda som en absurdistisk arbetarroman, en språkligt explosiv skildring av hur globaliseringen påverkar det begynnande svenska välfärdssamhället. 

Med ett förord av författaren och kritikern Anneli Jordahl. 

»Molly Johnsons Pansarkryssaren är en av den svenska arbetarlitteraturens mest intressanta romaner, just för att den lyckas spräcka hål på dessa hinnor som skiljer människor och språk och sammanhang från varandra. Det är en läsning man inte glömmer.« | Anna Hallberg, Dagens Nyheter