Ben Watt föddes 1962 i London. Han är musiker, producent och dj, mest känd från bandet Everything but the Girl. Hans prisbelönta bok Patient är hans första och hittills enda bok.

Twitter
Hemsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Patient
Översättning: 
Niclas Nilsson
Originaltitel: 
Patient
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Medicin, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2007-01-01
Antal sidor: 
166
Format: 
200 x 125 x 15 mm
ISBN: 
97-891-97535-03-8 (häf)
97-891-7499-029-4 (poc)

Ben Watt • Patient

Ben Watts bok Patient ges ut på Bodil Malmstens förlag Finistère tillsammans med Modernista. Här berättar Bodil om boken:

"Bonjour. Nu börjar det hända saker på förlaget Finistère. Nu kommer den första boken i en serie översättningar, den första och mest drabbande sanna – Patient av Ben Watt, ena hälften av popduon Everything But the Girl. Sann, inte för att Patient är den sanna berättelsen om vad som händer när en ung människa drabbas av en mystisk och livshotande sjukdom, utan för att boken är skriven med en sådan osentimental lyrisk kraft. För att han är en författare som vet att förvalta sitt dramatiska sprängsto. med mästerlig distans och gripande ironi.

Kvällen innan Ben Watt ska i väg på USA-turné blir han häftigt sjuk. Läkarna misstänker hjärtattack, men det är ingen hjärtattack. Efter ett oräkneligt antal undersökningar visar det sig att han har drabbats av en mycket ovanlig och svårbehandlad sjukdom med ohyggliga symtom, Churg-Strauss Syndrom.

Ben Watt beskriver hur hans förvirring och rädsla växer, hur linjen mellan dag och natt, medvetande och medvetslöshet suddas ut, hur han under sjukdomens gång ser sin barndom och sin familj i ett annat ljus än han tidigare gjort.

Patient är en skildring av intensiv smärta – och det avstånd till verkligheten som smärtan medför – men också en berättelse om närhet, om kärlek. Om patientens obeskrivliga tålamod, de anhörigas uthållighet och lidande, om förhållanden som fördjupas, om det vanliga livets dyrbarhet.

Patient är en oförglömlig memoar om liv, sjukdom och överlevnad och vore det inte för Ben Watts lysande talang som författare skulle det vara en riktig snyftare. Och det kanske det är ändå, den första riktiga snyftaren på mycket länge och den första någonsin på förlaget Finistère."

Bodil Malmsten

»Ben Watts självbiografi är ett starkt litterärt dokument över en livshotande sjukdom. Här finns utrymme för både humor och sorg. För smärta och glädje.[...] Detta är en självbiografi med helande kvaliteter.« | Mats Kolmisoppi, Helsingborgs Dagblad

»Ben Watt kan verkligen skriva. Han fångar hela traumat med en mjuk, sakpoetisk uppmärksamhet som gör det till ett långsamt äventyr att nästan dö.« | Pia Bergström, Aftonbladet